La mina prehistòrica del mas de les Moreres veu la llum

Només es coneixen dues mines de coure prehistòriques a Catalunya, totes dues al Priorat

Mina Mas de les Moreres

La mina prehistòrica de coure del Mas de les Moreres té entre 2 i 4 mil anys. Foto: Carles X. Cabós.

La mina de la Turquesa o del Mas de les Moreres, noms amb què és conegut aquest filó de coure datat entre dos i quatre mil anys aC, es troba dins la finca d’aquesta masia de Cornudella de Montsant. Durant una setmana, un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Lleida encapçalat per Núria Rafel, arqueòloga i professora titular de prehistòria a la mateixa universitat, ha treballat en l’excavació. En aquest curt període de temps, i amb l’ajut d’una excavadora, s’ha deixat al descobert el jaciment, per documentar i agafar mostres del lloc. Ahir diumenge, els arqueòlegs encara aprofitaven les darreres hores de treball al lloc, fins el punt de plegar gairebé una hora més tard del previst.

No hi ha cap altra mina a Catalunya de les característiques de la del mas de les Moreres -excavada en un pou-, i és una de les dues úniques mines de coure prehistòriques conegudes al principat, juntament amb la Solana del Bepo d’Ulldemolins, totes dues al Priorat.

L’excavació es troba en un lloc relativament aïllat i amb poc pas de persones, i té una caiguda d’uns 10 metres amb un perill evident, motiu pel qual una vegada estudiada, va estar a punt de tornar a ser reomplerta de terra per evitar accidents. Finalment, però, a darrera hora el propietari de la masia es va oferir a fer-se càrrec de tancar l’excavació amb un tanca perimetral.

Els primers sondejos a la mina del mas de les Moreres van tenir lloc l’any 2011, a càrrec del mateix equip de la Universitat de Lleida. La primera campanya va ser el 2012, la segona el 2013 i la tercera la que ara finalitza, corresponent a 2015.

(Publicat a PrioratDiari.cat, 26 octubre 2015).

Informació relacionada:



Categories:Cròniques d'un poble

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.