El Rally RACC Catalunya omple d’aficionats el Priorat, però el sentiment d’alcaldes i establiments turístics és de resignació | Els alcaldes reconeixen la bona comunicació entre els Ajuntaments i l’organització

Una imatge del Rally RACC Catalunya de l’edició 2014, al seu pas pel Priorat. Foto: A. Lavandinho – B. Cardoso / rallyracc.com
El pas del Rally RACC Catalunya pel Priorat només dura un dissabte i un diumenge, però són dos dies en què les comunicacions per carretera a la comarca queden greument afectades. Alguns municipis per on passa la cursa tenen la sort que els queda almenys una sortida per carretera, sigui per què pel poble en passa més d’una, o per què la cursa només afecta un tram de carretera en una direcció, podent sortir per l’altra.
Al Lloar, la Figuera i la Vilella Alta, les principals vies d’accés al municipi queden afectades, i per tant, durant unes hores, les opcions per carretera es veuen seriosament compromeses. En el cas de la Vilella Alta, hi ha l’alternativa d’anar per camí de carro fins a Torroja i des d’allí agafar la carretera fins on calgui. Marc Vinyes, alcalde de la Vilella Alta, explica que «l’any passat ni això, ja que el ral·li va passar per la carretera de la Vilella Baixa a Escaladei i també per la carretera d’Escaladei – Torroja – Gratallops, o sigui que l’any passat sí que va ser fotut en aquest sentit». La Figuera també es queda semi aïllada durant unes hores, però en aquest cas existeix una pista forestal pavimentada que va a parar a la T-702 entre Cabacés i la Vilella Baixa.
La mobilitat dels veïns en cas d’emergència està garantida per l’organització, segons han explicat a PrioratDiari.cat alguns dels alcaldes dels municipis més afectats pel pas del ral·li. «En les reunions que any rere any mantenim els Ajuntaments tant amb els responsables de l’organització com amb els Mossos d’Esquadra, sempre ens asseguren que en cas de necessitat, hi ha un helicòpter preparat, i que en cas que s’hagués d’aturar la prova, aquesta s’aturaria» explica Jaume Montalbo, alcalde del Lloar.
Sigui com sigui, la gran pregunta és si les molèsties que comporta el pas del Rally RACC Catalunya són compensades d’alguna manera als municipis afectats i els seus habitants. No només pels inevitables talls de carreteres, també pel comportament incívic d’alguns aficionats que deixen escombraries i fins i tot cometen actes vandàlics en finques privades. Hi ha opinions de tota mena. La majoria d’alcaldes i establiments turístics i de restauració consultats per PrioratDiari.cat s’ho prenen amb una barreja de filosofia i resignació, malgrat que, també de manera majoritària, no hi veuen gaires beneficis.
Parlen els alcaldes
L’alcalde de Porrera, Jonàs Macip, creu que «el ral·li de benefici no en porta cap, igual que als altres pobles suposo… molèsties al transit i a la mobilitat de la gent de Porrera, segurament que força». En la mateixa línia s’expressa l’alcalde de la Vilella Alta, Marc Vinyes: «A l’organització els vam comentar que l’Ajuntament té certs dubtes que aquest tipus d’esdeveniments sigui beneficiós per a la comarca, pel tipus de turisme i desenvolupament econòmic que s’està engegant i planejant, si més no dubtem que sigui beneficiós per a la Vilella». Respecte als aficionats, Vinyes explica que «normalment deixen molta brossa i alguna vegada han malmès algun conreu». «L’organització ens ha assegurat que ho tenen en compte i que després del ral·li passen a netejar. Cal dir que cada any això ha anat millorant. Nosaltres hi estarem al damunt per si cal reclamar res».
Josep M. Porqueres, batlle de la Figuera, explica que el ral·li «pot causar algunes molèsties, però és un matí a l’any, i per tant tampoc és res excessiu… en definitiva, crec que comporta més beneficis que molèsties. Sobretot en l’àmbit de cases rurals i restauració, es nota que hi ha més moviment de l’habitual». Respecte al comportament dels aficionats, Porqueres creu «que la gent es comporta bé. Vist en acabat quan comença a marxar la gent, es veu la brossa deixada al costat de la carretera, als contenidors que es col·loquen… En general si, es comporten cívicament. Home, sempre hi ha el típic incívic que trenca alguna cosa, però en general la gent es comporta».
Per a l’alcalde del Lloar Jaume Montalbo, «beneficis, als quatre establiments d’allotjament i restauració que hi ha». «Tenint en compte que partim pràcticament de zero, per poc moviment que hi hagi, ja es nota al calaix; l’hivern és la pitjor època quant a turisme». «Per a la resta, més que res molèsties». Quant al comportament dels aficionats, Montalbo creu que «en els darrers anys, el comportament ha millorat bastant».
Restaurants i allotjaments
En la mateixa línia, els petits negocis de restauració i allotjament rural dels municipis més afectats pels pas del Rally Catalunya, en general no noten cap increment de reserves i clients durant aquest cap de setmana.
Al restaurant porrerà La Cooperativa, expliquen que «fins i tot podem tenir menys clients, ja que la restricció de circulació pot afectar l’afluència». «Per exemple, els clients que tenien reservat per ahir divendres a la nit eren tots del poble». Sense sortir de Porrera, a l’allotjament rural Mas d’en Gregori el pas del ral·li no els representa cap increment de reserves. I es mostren taxatius: «més aviat ens entorpeix, per què tenim gent que no ve precisament per què hi ha el ral·li». «Per exemple, si algun client té intenció de visitar cellers d’algun poble veí, no hi poden anar o han de fer una volta molt gran». «El ral·li més aviat ens afecta en sentit negatiu».
A l’Abadia, allotjament rural de la Vilella Alta, tampoc noten major afluència de clients pel pas de la cursa automobilística. «Tenim clients aquest cap de setmana però no tenen res a veure amb la carrera, al contrari, els clients no sabien ni que hi hagués ral·li, ni nosaltres quan vàrem registrar la reserva tampoc, i els vàrem haver de trucar posteriorment per avisar-los. No van anul·lar la reserva». «L’any passat vàrem tenir la casa plena de gent que venia al ral·li, però va ser una excepció, ja que va ser l’únic any amb aquest perfil de clients». Com a curiositat, expliquen el cas d’uns clients de Madrid, «que van venir l’any passat i havien d’arribar a la Vilella Alta a la matinada, quan la carretera ja estava tancada al trànsit. Per correu electrònic els vàrem enviar una acreditació, que es van imprimir, i no van tenir cap problema per passar».
A la Figuera, a l’habitatge turístic l’Eremita, aquest cap de setmana ho tenen ple, però no creuen que sigui gràcies al ral·li. «No és una cosa que diguis que no paren de trucar». «Si, tenim gent, però també en tenim la setmana vinent. Aquest és un cap de setmana més, amb la diferència que els clients són del món del motor, els que volen tranquil·litat ja no venen». Al restaurant – bar Racó de la Figuera, en canvi, afirmen que normalment sí que es nota molt, tant en nombre de reserves com en el moviment que hi ha pel poble.
El cas de l’allotjament rural Cal Llorencet del Lloar és diferent. Durant els darrers anys, acollia «un grup de vuit senyors francesos que venien expressament pel ral·li, un grup que tot s’ha de dir, tenien un comportament exquisit». «Però enguany que no han vingut, hem tingut la casa llogada durant tot el mes d’octubre, però precisament per aquest cap de setmana hi havia dues famílies que tenien intenció de reservar però no ho han fet quan els hem informat que hi passava el ral·li». «Lògicament la seva mobilitat s’haguera vist molt reduïda».
Malgrat tot, els alcaldes reconeixen la bona tasca dels organitzadors
Jonàs Macip, alcalde de Porrera, tot i creure que el pas del ral·li no aporta cap benefici, remarca que «el diàleg entre l’Ajuntament i l’organització del ral·li ha estat constant i han tingut en compte introduir les mesures que hem sol·licitat des de l’Ajuntament». La bona comunicació amb els organitzadors és un fet que també ha destacat Josep M. Porqueres, alcalde de la Figuera, que reconeix que «si alguna vegada s’han causat desperfectes, li comuniquem a l’organització i ells sempre se’n fan càrrec, sense cap problema». Per la seva banda, l’alcalde del Lloar també manifesta la bona relació amb els organitzadors: «sempre hi ha algun cas d’alguna petita destrossa, però l’organització sempre es fa càrrec dels desperfectes, i sempre se soluciona de manera satisfactòria». En aquest aspecte, Montalbo posa en relleu que «els organitzadors del ral·li posen molt d’interès en què cap persona quedi defraudada».
—
Publicat a PrioratDiari.cat el 24/10/2015 a les 08:00h
Categories:País petit
Deixa un comentari