Cornudella té la primera granja de porcs ecològica de la demarcació

La granja Adzerias és la primera granja de porcs ecològica i sostenible de les comarques de Tarragona amb certificació CCPAE. Els animals estan alimentats des del seu naixement amb productes 100% ecològics, procedents de cultius del mateix municipi en un 80%.

Pau i Francesc “Sisco” Adzeries en la seva ganja de producció ecològica. Foto: Carles X. Cabós

Pau i Francesc “Sisco” Adzeries en la seva ganja de producció ecològica. Foto: Carles X. Cabós

Francesc i Pau Adzerias, dos emprenedors germans, van veure que si volien mantenir-se i progressar en el negoci porcí, havien de transformar-se. Conscients que seria difícil competir en preus i quantitat, van triar arriscar-se i seguir el camí de l’especialització i l’alta qualitat. Experiència en el món de la criança i comercialització porcina no els falta. La granja Adzerias de Cornudella de Montsant, actualment propietat d’en Francesc, es dedica a aquest negoci des de 1962, quan la va inaugurar el seu pare, i en el seu dia ja va ser pionera, en dotar-se de les darreres novetats i tecnologies de l’època en el sector. Per la seva banda, en Pau també es dedica al mateix, i disposa d’una granja convencional de porcs en el veí poble d’Alforja.

Aquesta és la primera granja de les seves característiques que obté el segell de la CCPAE (Consell Català Producció Ecològica) a les comarques de Tarragona, i una de les 5 que hi ha a Catalunya. A partir de començaments d’aquest estiu, sortiran de les seves instal·lacions els primers porcs ecològics, alimentats des del seu naixement fins a la seva sortida de la granja amb productes 100% ecològics i a més procedents de cultius del mateix municipi en un 80%.

Un llarg camí

CCPAE_logo_212x350Obtenir el certificat de la CCPAE no ha estat fàcil. La granja, que es dedicava a l’engreix convencional, va estar aturada durant gairebé dos anys, per tal de dur a terme les reformes necessàries.

Ja en vistes del projecte, el 2012, els dos socis, els germans Francesc “Sisco” i Pau Adzerias van transformar totes les seves finques per tal de poder fer cultius ecològics, obtenint el corresponent certificat del CCPAE, en aquest cas per al cultiu ecològic. Això va comportar concebre els conreus sense utilitzar llavors transgèniques, herbicides, adobs químics ni plaguicides. Per optimitzar el rendiment de les plantacions, afavorir la regeneració de la terra i controlar les males herbes sense utilitzar cap producte químic, usen el sistema de rotació de cultius (ordi, blat, pèsols, cigrons, faves, …) que permet anar eliminant i renovant tant els components minerals de la terra (cada tipus de cultiu aporta una riquesa diferent a la terra), com les plagues que estan associades a certs cultius.

Com no, també van haver de fer una gran inversió econòmica per adequar les instal·lacions. Dit d’una altra manera, es va haver de transformar completament l’interior de les naus «va entrar una excavadora dins les naus i no va quedar res, només una gran plaça buida, que vam haver de refer per d’adequar-la a la normativa», diu Sisco Adzerias. El projecte ha obtingut una subvenció del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) d’aproximadament un 30% de la inversió, el total de la qual no volen dir per que «les dones ens farien fora de casa» diuen rient.

Entrada a la granja. Foto: Carles X. Cabós

Entrada a la granja. Foto: Carles X. Cabós

La formació també va ser un tema que van tenir en compte. En Francesc ‘Sisco’ va passar-se prop d’un any anant una vegada a la setmana a Manresa per assistir a un curs específic sobre explotacions porcines ecològiques. Abans, el 2011, en Pau havia fet un viatge a Alemanya, organitzat pel DARP, juntament amb altres ramaders d’arreu de Catalunya, per veure el funcionament de les granges ecològiques en aquell país, on la producció i consum d’aquest tipus de carn —i de qualsevol producte ecològic en general— és molt més elevat que a Catalunya i Espanya.

De fet, el consum intern d’aquests productes a casa és encara molt baix i no arriba al 2% del consum general, amb una despesa de 20 euros per persona i any. Però els estudis indiquen que aquest tipus de consum creixerà de forma sostinguda en un 12,5% anual fins a l’any 2020 (dades del conjunt de l’estat espanyol) una tendència que està “animant” als productors i a les indústries a incorporar productes ecològics i a les grans cadenes alimentàries a posicionar-se en aquests nínxols de mercat amb línies específiques (1).

“Transformar el gra en kgs. de carn de porc”

Les matèries primeres amb que s’alimenten els animals d’aquesta granja cornudellenca, bàsicament cereals, provenen en un 80% de les finques pròpies que la família té en el mateix municipi. El pinso també s’elabora en la mateixa granja. Un veterinari nutròleg calcula la mesura exacta de cada ingredient per la seva elaboració —tots els ingredients amb que s’elabora el pinso han d’estar aprovats pel CCPAE—, i s’incorporen en una tremuja. D’aquesta, els elements passen per gravetat a un molí que mol el gra i on s’incorporen manualment la resta d’ingredients (sal marina, oli vegetal, etc). Una vegada tot mòlt, el producte resultant és un pinso compost, que és transportat mecànicament fins a una altra tremuja on queda emmagatzemat i llest per ser consumit. Les proporcions varien en funció de si l’aliment és per a mares, lactants o engreix. L’objectiu és, diu en Pau, «transformar el gra en kgs de carn de porc». El molí va ser una inversió més, i es va adquirir a Salamanca.

Procés d'elaboració del pinso al molí de la granja. Foto: Carles X. Cabós

Procés d’elaboració del pinso al molí de la granja. Foto: Carles X. Cabós

En Sisco mostra el pinso recent acabat de fer. Una vegada acabat el procés, el resultat és un pinso totalment ecològic, llest per consumir. Foto: Carles X. Cabós.

En Sisco mostra el pinso recent acabat de fer. Una vegada acabat el procés, el resultat és un pinso totalment ecològic, llest per consumir. Foto: Carles X. Cabós.

Els purins de la granja es reciclen barrejant-los amb palla: la barreja produeix fermentació, el resultat de la qual és un adob que retorna als cultius que serveixen per alimentar els mateixos porcs, tancant un cicle ecològic i sostenible.

Més projectes

A més, una vegada la granja funcioni, els dos socis volen complementar la producció de carn amb visites a les instal·lacions, així com un projecte per dur a terme tot el procés de l’elaboració, amb una sala de desfer, envasat al buit i botiga, on es posaria a la venda el producte final, també per internet.

El projecte compta amb un important avantatge, i és que Cornudella de Montsant disposa d’un dels pocs escorxadors municipals que resten al país, que s’ha pogut mantenir actiu «gràcies als esforços del’Ajuntament i els mateixos carnissers del poble» diu en Sisco. Això representa un plus, donat que la carn va directament de l’escorxador a la carnisseria, i el consumidor pot tenir carn fresca a casa seva de manera gairebé immediata.

Carn més gustosa i tendra

La granja compta amb 50 mares en cicle tancat, de les races Landrace (50%) i Durac (50%), inseminades amb Durac raça pura. Una vegada inseminades de manera controlada, les mares resten al parc de gestació durant 4 mesos (concretament 3 mesos, 3 setmanes i 3 dies). Del parc de gestació passen a la zona de part, on els garrins es deslletaran al cap d’un mínim de 42 dies -els garrins convencionals ho fan entre els 21 i 28 dies-. A l’engreix s’hi estan uns 7 mesos -dos o tres mesos més que els convencionals-, fins que tenen un pes aproximat de 110 kgs i ja estan llestos per sortir de la granja.

Una mare alletant els seus garrins a la zona de part, on s'hi estaran un mínim de 42 dies. Foto: Carles X. Cabós

Una mare alletant els seus garrins a la zona de part, on s’hi estaran un mínim de 42 dies. Foto: Carles X. Cabós

Els porcs de producció ecològica tenen accés a l’exterior, al sol i l’aire lliure. Cada mare ecològica de la ganja disposa d’un espai unes tres o quatre vegades superior a una mare convencional, i dorm en una instal·lació àmplia amb serradures a terra —o palla, com és el cas—. La conjugació de les condicions de vida dels animals amb l’alimentació i la tria de races adequada té com a resultat una carn de màxima qualitat «aconseguint una carn més gustosa i melosa, amb més greixos ‘bons’ i àcid olèic i menys greixos saturats», diu en Pau.

Quan la granja funcioni a ple rendiment, esperen que produeixi entre 15 i 20 porcs per setmana. Actualment a la granja hi treballen dues persones, a més dels dos germans promotors del negoci. I per quan tot el projecte estigui en marxa íntegrament, en Pau i en Sisco calculen que hi treballaran unes 10 persones.

Un agraïment molt especial a en Pau i Sisco Adzerias per la seva per la col·laboració; van ser uns grans i pacients amfitrions en la visita a la seva granja. Foto: Carles X. Cabós

Un agraïment molt especial a en Pau i Sisco Adzerias per la seva per la col·laboració; van ser uns grans i pacients amfitrions en la visita a la seva granja. Foto: Carles X. Cabós

Fonts:

—Francesc i Pau Adzerias
—(1) Crece en España el consumo de productos ecológicos y el número de comercios. EFE Verde (7/3/2014).

Carles X. Cabós , Cornudella de Montsant. Publicat a Cornudellablog.cat i PrioratDiari.cat el 17/02/2015.



Categories:Cròniques d'un poble

Etiquetes: , ,

1 replies

Trackbacks

  1. Granja Ecològica Adzerias Cal Xerrit | Cornudella té la primera granja de porcs ecològica de la demarcació

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.