Fraguerau, Cadolles, Ventadors, Grau del Llop.

20130512indicador

Itinerari: Ermita St. Antoni – Congost del Fraguerau – Cadolles Fondes – Els Ventadors – Punta dels pins Carrassers – Grau del LLop – Ermita St. Antoni. (Itinerari M2 del Parc Natural de Montsant). Diumenge 12 de maig de 2013.

20130512sortida

Nova sortida amb l’Associació d’Excursionistes de Cornudella. Tot i el nom de l’associació, val a dir que en aquestes sortides sempre hi ha més gent de Falset que de Cornudella. I és d’agrair, ja que segurament sense ells -que també són socis de l’associació d’Excursionistes de Cornudella- no es podrien fer sortides per falta de personal. Una gran salutació a tots ells, caminadors experimentats i mestres en esmorzars a la muntanya, on no falta de res, destacant una gran varietat de postres de tot tipus -cócs, coques, fruits secs, fruits humits- vins -negre, blanc, dolç i ranci-; cafès i licors. Mig en broma mig seriosament, diuen que si no fos pels esmorzars, la meitat de gent no s’apuntaria a les excursions 🙂

Com sempre, el lloc de sortida, davant l’Oficina de Turisme, l’hora les 8 del matí. Fa una mica de mandra aixecar-se tan aviat un diumenge, però val la pena. Avui en total som vuit; quan arriben els de Falset, marxem tots cap a Ulldemolins, a l’ermita de Sant Antoni. A l’aparcament de l’ermita deixem els vehicles i comencem a caminar per la pista, on de seguida trobem una gran bassa dels bombers, que deixem a la nostra esquerra per continuar endavant pel GR 65.5, que no deixarem fins que arribem al pont penjat que travessa el riu i que ens portaria a Sant Bertomeu. En poc més de 15 minuts, arribem a les Cadolles Fondes.

20130512cadolles

Cadolles fondes

Després de les fotos de rigor, continuem pel GR, pel Congost del Fraguerau, baixant en paral.lel al riu, que ens queda a la nostra dreta. El sender és frondós i fresc, de vegades fa la sensació de caminar damunt d’una alfombra formada per fulles de pi caigudes. De moment, el sender fa una suau baixada, molt fàcil i agradable de caminar. Uns 6 minuts després, trobem un pal indicador que assenyala: Ulldemolins (d’on venim) – Racó de la Pastera – Sant Bartomeu / Margalef. Seguim aquesta darrera indicació, fins que arribem al Pont Penjat, a uns 17 minuts d’aquest pal indicador.

20130512fraguerau

Congost de Fraguerau; frondós, fresc i verd.

20130512pontsantbartomeu

El Pont Penjat, que ens portaria a Sant Bartomeu per GR 65.5.

Una vegada al Pont Penjat, deixem el GR 65.5, que creuant el riu ens portaria cap a Sant Bartomeu, i continuem recte. Ara seguim l’itinerari M2 del Parc Natural. A uns 7 o 8 minuts, el camí es bifurca clarament. Un sender se’n va lleugeramet cap a la nostra dreta en baixada (cap a la l’aiguabarreig i Margalef), i l’altre, que és el que hem d’agafar, continua en paral.lel lleugerament cap a la nostra esquerra i per damunt de l’anterior. Hem de seguir aquest que se’n va cap a l’esquerra, en lleugera pujada. Al mig dels dos senders, un pal indicador clavat en una roca gran indica: Ulldemolins (d’on venim) – Margalef. Nosaltres hi passem pel costat mateix, deixant enrere aquesta roca amb el pal indicador clavat al capdamunt, que no indica la nostra ruta.

Ja pràcticament comencem la part dura de l’excursió, fins ara tot ha estat bufar i fer ampolles. De seguida ens trobem una forta pujada, que dura uns 10 minuts. Després es fa menys forta, però de moment s’ha acabat el camí plàcid. Després de la pujada forta, arribem al damunt dels Ventadors. Des d’aquí la panoràmica és impressionant, ha valgut la pena  l’esforç. Molts metres sota els nostres peus, el barranc dels Pèlegs (o Pèligs), i a l’altra banda del barranc, els espectaculars i típics plecs d’aquesta banda de Montsant; el Pont Natural i la Llibreria. Si seguim el barranc amb la mirada, al fons, lluny, es pot distingir la cascada del Toll de l’Ou. Durant una bona estona, no hi ha sender, i s’ha d’anar pujant pel capdamunt d’una carena amb forta pujada, gairebé caminant a quatre grapes per damunt la roca. Aquest tram no és apte per a nens ni persones amb vertígen.

20130512plecs

L’altre costat de Montsant, amb els seus típics plecs, a l’altra banda del barranc dels Pèlegs, vist des dels Ventadors. A la meitat inferior de la imatge, cap al centre de la fotografia, es pot intuïr el Pont Natural, que no es veu massa bé per l’angle en que està feta la foto.

20130512llibreria

Tot seguit, trobem La Llibreria. Se’n diu així a les roques de la meitat inferior de la imatge, situades en pla horitzontal al llarg de la muntanya. Algunes estan trencades en una línia de dalt a baix, i respectivament repenjades amb la del costat, com si fossin llibres en una llibreria.

20130512pelegs

Al fons de la vall, el barranc dels Pèlegs. Barranc amunt, amb la vista es podia arribar a distingir el salt d’aigua del Toll de l’Ou (a la foto no s’aprecia).

20130512ventadors

Pujant als Ventadors. Aquest tram no és apte per a nens ni persones amb vertígen.

Superat aquest tram complicat (al tanto si és un dia molt ventós, poden volar gorres i fer perdre l’equilibri si estem de peu), parem a esmorzar a la Cova de l’Àliga. He perdut una mica la noció dels temps en aquest tram, la darrera referència horària segura era la bifurcació comentada abans ( Ulldemolins – Margalef). Des d’aquell punt fins la Cova de l’Àliga hem tardat més o meys 1 hora.

Ens prenem el nostre temps per esmorzar. Els de Falset porten de tot, com és costum: Cócs de tota mena, pastes, fruita, vi, cafès, tes i licors inclosos. Una vegada acabat l’esmorzar i el descans, en total uns tres quarts d’hora, continuem.  Baixem fins al sender que hem deixat per pujar a la Cova de l’àliga (no hi ha pèrdua, la cova es veu des del sender), i continuem per damunt dels Ventadors, ara caminant per un sender normal i corrent, no per damunt la roca viva.  Ens dirigim cap a la Punta dels Pins Carrassers. A uns 30 minuts, trobem un pal indicador: Ventadors / Riu Montsant (d’on venim) – Cornaleda / Riu Montsant – Pi de la Carabasseta. Seguim aquest darrer indicador, és a dir, continuem recte. Uns 16 minuts més i arribem a la Punta dels Pins Carrassers (1062 mts.), punt àlgid de l’excursió, ja que a partir d’ara ve baixada fins l’ermita de Sant Antoni.

20130512sender

Pel sender, en direcció a la Punta dels Pins Carrassers.

20130512ulldemolins

Dalt a la Punta dels Pins Carrassers es pot veure una magnífica panoràmica d’Ulldemolins i la seva Vall.

A partir d’aquí comença la baixada cap a l’ermita de Sant Antoni. Tot el que hem estat pujant durant l’excursió ho baixarem de cop pel grau del Llop. A menys de 10 minuts ja trobem l’indicador del grau, i la direcció a seguir: “Sant Antoni 2500 mts.” Son 2500 metres de baixada, de vegades molta baixada. És un grau que és molt dur de pujar, però baixar-lo tampoc es queda curt. La pendent de vegades és molt pronunciada, i amb les mans ens hem d’ajudar de la vegetació per agafar-nos a branques i troncs. El bo és que en uns 40 minuts baixem fins l’ermita, on s’acaba l’excursió d’avui. Ara, a fer un refresc a l’ermita (o aigua fresca), agafar els vehicles i cadascú cap a casa seva. Fins la propera!

20130512graudelllop

Començament de la gran pendent del Grau del Llop, que ens portarà fins a Sant Antoni.

20130512santantoni

Ermita de Sant Antoni, Ulldemolins.

.

Text i fotos Carles X. Cabós.

.

 



Categories:Tombs

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: