Un segle de Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat (1904-2004)

Antigament denominada “Sindicat Agrícola i Caixa Rural”, la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat, celebrà l’any 2004 el seu primer centenari. Avui dia, encara és coneguda popularment per la gent de Cornudella de Montsant amb el nom de “el Sindicat”, l’antic nom que ha quedat en la memòria popular.

A finals del segle XIX, Cornudella comptava amb gairebé 3.000 habitants, un nombre força considerable tenint en compte l’època i els pobles de l’entorn. El seu mercat era bastant important, i a més de la comercialització de vi i altres productes típics del Priorat, també hi tenien cabuda altres productes procedents del sud de Lleida i el Camp de Tarragona. Va ser aleshores quan la fil·loxera va aparèixer i en poc temps va matar les vinyes, principal producte en el qual es basava gran part de l’economia local i de tota la comarca en general, provocant una importantísima emigració de prioratins cap a altres indrets de Catalunya. La plaga de la fil.loxera va aparèixer a França el 1865, provocant la destrucció de les seves vinyes i de pas provocant una pujada fabulosa dels productes vitivinícoles catalans. Però la fil.loxera també va arribar a Catalunya; els Pirineus no van actuar com s’esperava de barrera natural, i la plaga va entrar a Catalunya el 1879, pel poble empordanès de Rabós. El 1882 arriba al Maresme, el 1887 al Penedès, i el 1889 al Priorat.

La Fil·loxera “Es descobrí al terme (de Cornudella de Montsant), per primera vegada, el dia 4 de juliol de 1894. Va ser a les terres de Josep Jordi Llorenç, que tenia mig jornal de vinya a la partida dels Andorrans”. (Història de Cornudella de Montsant, Ezequiel Gort Juanpere)

La Fil·loxera “Es descobrí al terme (de Cornudella de Montsant), per primera vegada, el dia 4 de juliol de 1894. Va ser a les terres de Josep Jordi Llorenç, que tenia mig jornal de vinya a la partida dels Andorrans”. (Història de Cornudella de Montsant, Ezequiel Gort Juanpere

Xavier Rabassa Sotorras, primer president de l’entitat.

Arrel d’aquella crisi, un grup de cornudellencs amb empenta va idear una entitat que servís per unir i ajudar als pagesos de tota la comarca que no havien emigrat, per facilitar-los els mitjans necessaris per tal de poder superar la crisi. Així va nèixer el “Sindicat Agrícol i Caixa Rural“. El 17 d’octubre de 1904 va ser enregistrat i aprovat el reglament per part del governador civil de la província, i posteriorment, el 13 de novembre del mateix any es va aixecar l’acta notarial del reglament per part del notari Manuel Alcaraz Mainez, que havia estat notari de la vila.

L’antiga seu del “Sindicat Agrícola i Caixa Rural” també estava situada a la Plaça de la Vila (a la foto de dos paràgrafs més avall). El 1965, la Cooperativa va comprar i reformar l’edifici on es troba actualment; en la mateixa Plaça. L’acta fundacional la van signar, com a associats, 178 veïns de Cornudella, 79 de Torroja, 75 del Lloar, 10 d’Ulldemolins, 14 de Poboleda, 1 d’Arbolí, 48 de la Figuera, i 4 de la Morera. La primera Junta Directiva va estar constituïda per Xavier Rabassa Sotorras, Tomàs Aragonès Miró, Joan Freixas Forasté, Francesc Bonet Cavallé, Francesc Monfà Forasté, Pau Dolcet Cugat, Josep Maria Masip Vilà, Pere Domènech Aleu i Joaquim Cugat Bley. Va ser proclamat per unanimitat Xavier Rabassa Sotorras com a primer president de l’entitat. Xavier Rabassa havia estat diputat i va contribuïr activament a l’aprovació de la Llei de Sindicats Agrícoles de 1906.

Alguns mesos després van haver-hi altres actes addicionals: Ulldemolins a 9 d’abril de 1905, amb l’adhesió de 81 veïns d’Ulldemolins i 45 de la Pobla de Cièrvoles; Cornudella a 12 d’abril de 1905, amb l’adhesió de 90 veïns de Cornudella, 70 de Juncosa, 21 d’Arbolí, 22 de Porrera, 21 de Prades, 9 de la Morera i 36 de Poboleda; i la Vilella Baixa a 15 d’abril de 1905, amb l’adhesió de 65 veïns de la Vilella Baixa, 80 de la Torre de l’Espanyol, 47 del Masroig, 56 de la Vilella Alta, 10 de Cabacés, 16 de Gratallops, 72 de la Palma, 29 del Molar, 1 de Bellmunt, 2 de Porrera, 7 de Torroja, 33 de Margalef, 1 de Falset, 38 de la Figuera, 26 del Lloar i 4 de la bisbal.

Foto: Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat.

L’any 1908 es va construïr la fàbrica d’alcohol -avui desapareguda-, que es va inaugurar el setembre de l’any següent. La fàbrica va tenir força importància dins l’economia de la vila i comarca, però va deixar de funcionar definitivament l’any 1972 per falta de matèria prima, deguda a la disminució del conreu de la vinya i la competència dels nous sistemes industrials. L’any 1918 es va constituïr la Secció Vinícola, que va motivar la construcció del Celler Cooperatiu, obra de Cèsar Martinell. El 1951, ja canviat el nom de “Sindicat” pel de “Cooperativa”, el “Ministerio de Agricultura” va concedir a aquesta entitat el Diploma del Mérito a la Cooperación. El 1953 es començaren a comercialitzar fruits secs, com a ampliació dels serveis de subministrament d’adobs, que ja es portaven a terme desde bon començament. El 1956 ja es disposa de tractor, batedora i empacatadora; i el 1959 es va crear la secció avícola.

Inauguració de la fàbrica d’alcohol (setembre de 1909). Foto: Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat.

Foto: Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat.

L’any 1965, la Cooperativa decideix abandonar l’antiga seu social, situada a la Plaça de la Vila, i compra un edifici per tal de tenir una seu social en propietat. El nou edifici, que també es troba a la Plaça de la Vila, es va reformar per tal de destinar les seves dependències a magatzem, oficines, sala de juntes, arxius i fins i tot una petita biblioteca agro-ramadera. A la foto superior es pot veure l’estat en que es trobava l’edifici que va comprar la Cooperativa l’any 1965 per ubicar-hi el nou domicili social. La façana d’aquest nou edifici està reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona. Actualment, en aquestes instal·lacions és on l’entitat hi té els seus serveis centrals.

L’any 1989 l’entitat va vendre la major part dels terrenys de l’antiga fàbrica d’alcohol, i l’edifici, ja en molt mal estat i en desús desde feia anys, va ser enderrocat totalment sense deixar ni rastre. En el seu lloc s’hi va edificar una benzinera, i en la part de terreny que no s’havia venut, la Cooperativa hi va construïr l’actual magatzem per guardar la maquinària, adobs i altres productes destinats als socis. En aquest nou magatzem també s’hi va instal·lar una màquina netejadora d’avellanes.

A finals de 1993, la Cooperativa va publicar, amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, el “Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat (Antic Sindicat Agrícola i Caixa Rural) de Cornudella”. El llibre, signat pel cornudellenc Josep Mª Juncosa Secall, té 440 pàgines, i en ell s’explica breument la història de l’entitat i s’inclouen totes les memòries publicades, juntament amb la corresponent relació dels càrrecs rectors, exceptuant el període comprès entre els anys 1918 i 1938, en els quals només es va publicar el balanç dels exercicis anuals i d’altres dades. També conté diverses fotografies, algunes de les quals hem reproduït en aquest reportatge.

Foto: Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat (1904-2004).

Al damunt d’aquestes línies, una curiosa fotografia de la Plaça de la Vila, el 29 d’agost de 1954. Aquell dia, l’Arxiprestat celebrava les festes, coincidint amb el 50a aniversari de la Cooperativa.

Cinquantenari de la Cooperativa, 29 d’agost de 1954: Benedicció del Sagrat Cor pel Cardenal Arriba y Castro.

Benedicció del nou domicili social (12 de maig de 1968)

Acte cultural per a escolars celebrat a la Sala de Sessions de l’entitat, el 20 d’abril de 1975.

L’actual Domicili Social (vista general de la Plaça) en una fotografia del gener de 2004.

Informació relacionada:

_____________________________________________________________________
Carles X. Cabós per a “Reportatges Priorat Digit@l”, febrer 2004. Text i fotografies extrets de: “Recull de notes i memòries de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat (Antic Sindicat Agrícola i Caixa Rural) de Cornudella”, del cornudellenc Josep Mª Juncosa Secall. Publicat a Cornudella Blog: 11/03/2013.



Categories:Cròniques d'un poble

Etiquetes: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Joaquim Piñol Massot: Un advocat fundador de la C.R.A. La Hispania. Miquel Martorell Garau – Cornudellaweb / PrioratDigital / Segle21.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: